Szigetköz Natúrpark

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek várják a természetkedvelő turistákat. A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Mosoni-Dunát és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszert, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval túrázóknak. Az idelátogatók a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetnek a vadregényes tájban. A Duna ágrendszere mellett több, jó fogást ígérő, telepített kavicsbányató teszi Szigetközt igazi horgászparadicsommá. Strandolási lehetőséget a Mosoni-Duna mentén több helyen, valamint Dunaszigeten találhatunk. A Mosonmagyaróváron a termál- és gyógyfürdő, valamint Lipóton a temál- és élményfürdő várja a fürdőzni vágyókat.

A Duna menti nemzetközi kerékpárút része a Szigetközön átvezető szakasz, mely mellett a töltés és a kisforgalmú mellékutak is alkalmasak kerékpározásra. A Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár és Győr között kiépített kerékpárút mentén, kellemes pihenőhelyeken a Szigetköz épített és természeti értékeiről informálódhatnak a turisták. Kedvelt a térség lovardái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsikázás. Szigetköz gazdag vadállományban, külön élményt nyújtva a gyalogosan túrázóknak, a természetfotózás kedvelőinek. Szigetközben a négycsillagos kastélyszállótól a wellness hoteleken, a magán vendégházakon keresztül egészen a sátorozóhelyekig minden igényt kielégítő szálláshelyek, jó konyhájú vendéglők és sokrétű szolgáltatások csalogatják a turistákat.

Kiemelten ajánljuk ide látogató kedves vendégeinknek az alábbi helyeket:

 

Ásványráró, Rárói fekete nyárfa (Ásványrárón túl, a  Hédervár felé vezető szakaszon)

A százévesre becsült fa törzsének kerülete 520 cm. Mellette egy, az 1700-as években épített Kálvária található, a nyárfa 1982 óta védett..

 

Darnózseli, Zseli erdő (Lipótot a Darnózselivel összekötő út)

Lipót és Darnózseli, Lipót-darnói vadgesztenyesor, 1982 óta védett: 117 vadgesztenye és 19 platán alkotja, 2050 m hosszú

 

Dunakiliti, Milleneumi tölgy (Kossuth L. u.)

 

Mosonmagyaróvár, Óvári háromtölgy (Óvárt Dunakiliti felé elhagyva, a második földúton jobbra, 100 m-re a fasorban)

A három fa köré kegyképolna épült az 1900-as évek elején, a tölgyfák 1982 óta védettek.

 

Mosonmagyaróvár, Wittmann park (Vár 2.)

A park nevét létesítőjéről, Wittmann Antalról, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet (ma a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kar) első igazgatójáról kapta, 1990 óta védett.

 

Hédervár, Kont emlékhely; Kont-fa (Fő u. 46.)

Az emlékhely nevét Héderváry Kont István grófról kapta, akit a Luxemburgi Zsigmond elleni sikertelen merénylet megtorlásaként 1388-ban lefejeztek. Állítólag ezen a helyen szőtte az összeesküvést, mely 1982 óta örökségvédelem alatt áll.

 

Lipót, Holt-Duna ág (Holt-Duna u.)

Tanösvénnyel körüljárható, több helyen madár megfigyelésre alkalmas lesek vannak kialakítva. Szívében található nádas sz6ámos védett madárfajnak nyújt fészkelő helyet.

 

Rajkai hódles (Evangélikus templomtól a Duna irányába vezető túraúton a Szivárgó csatornáig)