Sonkás göngyölt hús káposztaágyon

Hozzávalók:

 

  • 6 szelet kicsontozott rövidkaraj
  • 30 dkg darált hús
  • 10 dkg füstölt sonka ledarálva
  • 50 dkg savanyú káposzta (szálas)
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl fehérbor
  • bors
  • babérlevél
  • őrölt fűszerpaprika
  • étolaj
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

 

A hagymát apró kockára vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a darált húst és a darált sonkát. A fűszerekkel ízlés szerint megszórjuk, felöntjük vízzel, és megfőzzük.

Közben előkészítjük a többi hozzávalót: a savanyú káposztát kicsit átöblítjük, a karajszeleteket vékonyra kiklopfoljuk.

A húsos raguból leszűrünk a levétől annyit, amennyivel megtöltjük a karajszeleteket. Tehát a hússzeletekre halmozzuk a leszűrt húsos ragut, szorosan felgöngyöljük, és hústűvel mindkét oldalán gondosan betűzzük, hogy a töltelék ne tudjon kifőni.

Serpenyőben étolajat felhevítünk, majd a hústekercseket pár percig a forró olajban elősütjük, többször átforgatjuk, amíg kifehéredik a hús. Kivesszük az olajból és eltávolítjuk a hústűket.

A maradék húsos raguhoz keverjük a kiöblített savanyú káposztát. Ráhelyezzük a hústekercseket, aláöntünk 1 dl fehérbort, és
ha szükséges, kis vízzel felöntjük. 1-2 db babérlevelet tegyünk hozzá.

Lefedve felforraljuk, majd lassan főzzük puhára. Keverni nem szabad, csak néha rázogatjuk. Főzés közben az elforrt levet forró vízzel pótoljuk, és ha szükséges, fűszerezzük (só, bor). Végül a tejföllel behabarjuk.