Fehér Ló Közösségi Ház

A Fehér Ló Közösségi Ház programajánlata a Nyári fesztivál - Szent István napok rendezvényre

2019.augusztus 16-17-18-19.  péntek – szombat –vasárnap - hétfő-kedd 17 óra: Gyerekfilmhét

 2019. augusztus 16. péntek, 17 óra: Rango amerikai animációs film

Rango, a kaméleon egész életét egy terráriumban élte. Az unalmas egyhangúságnak azonban egy csapásra vége, amikor a család kedvencét véletlenül elveszítik a Mojave-sivatagban. A vándorútra kényszerült Rango útja hamarosan egy szó szerint poros vadnyugati városkába vezet, lévén Pornak nevezik a törvényen kívüli, fura lényekkel benépesült helyet. A kaméleon hiába veti latba kiváló alkalmazkodó-képességét, ha életben akar maradni, ennél többre van szüksége. Önhibáján kívül a városka seriffje lesz, mindenki benne látja a megmentőt, akire vártak.

107 perc, 2011. Korhatár nélkül megtekinthető!

 2019. augusztus 17. szombat 17 óra: Így neveld a sárkányodat - amerikai animációs film

 A Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült film a melák viking harcosok és vad sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Berk-szigetén él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám, amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll...  

98 perc, 2010. Korhatár nélkül megtekinthető!

 

  2019. augusztus 18. vasárnap 17 óra: Spongyabob: A mozifilm /The SpongeBob SquarePants Movie/ amerikai rajzfilm,

Kellemes, nyugodt az élet Bikinifenéken, ahol ananász a lakás és a herkentyűburger mindig friss és meleg a sarki Rák-csálóban. Valóságos Paradicsom, amit SpongyaBob Kockanadrág az otthonának nevez. Ám minden megváltozik, amikor lába kél Neptunusz király koronájának, és kiderül, hogy a gaz Plankton diktátori terveket dédelget. SpongyaBob és legjobb barátja, a kelekótya Patrick elindul, hogy felkutassák a koronát, és keresztülhúzzák Plankton számítását. A kalandokkal teli úton új világokat fedeznek fel, veszedelmes szörnyetegekkel találkoznak.

90 perc, 2004. 6 éven felülieknek!

 

2019. augusztus 19. hétfő 17 óra: Madagaszkár 3. amerikai animációs film

Alex, az oroszlán, Marty a zebra, Gloria a víziló, és Melman a zsiráf még mindig azon küszködnek, hogy hazajussanak szeretett városukba, New Yorkba, és persze Julien király és a pingvinek is csatlakoznak a komikus kalandhoz. Útjuk során átszelik Európát, ahol megtalálják a tökéletes álcát: egy vándorcirkuszt, amit átalakítanak - Madagaszkár stílusban.

85 perc, 2012. 6 éven felülieknek!

 

 

2019. augusztus 20. kedd 17 óra: Vuk magyar rajzfilm

Dargay Attila rajzfilm-klasszikusa a rendező 90. születésnapja tiszteletére digitálisan restaurálva visszatér a mozivászonra.

Az ismert történet kezdetén "gyermekáldás" van rókacsaládban. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

74 perc, 1981. 6 éven felülieknek!

 

 

 

2019. augusztus 17-18-19-20-án, 10-12-ig, valamint 14-16 óra: Baba sarok
A Fehér Ló Közösségi Házban kialakított babasarokbavárjuk a pici babákat és tipegőket (szüleikkel együtt)

Itt nyugodt körülmények között lehet a babákat tisztába tenni, játszhatnak.

A nagyobbak kipróbálhatják a klasszikus diavetítő kínálta élményt.

 

 

2019. augusztus 16. péntek 18 óra Családban marad -fotókiállítás: Nervetti Károly és Nervetti Károlyné székesfehérvári fotográfusok kiállítása

Nervetti Károly E-MAFOSz/G, ES-MAFOSZ

Szentesi gyerek voltam, majd keszthelyi gimnazistaként, tizenhat évesen vettem először a kezembe fényképezőgépet. Szerettem az utazást és a természetet. Ez adta a kezdeti témákat. Többnyire a magam kárán tanultam meg az akkoriban még nem is olyan egyszerű fotós technikákat. Ennek köszönhetően 1956-ban a Keszthely város fotópályázatán díjat is nyertem. Ezt követték aztán a további sikerek, majd az önálló, és Lídiával közös kiállításaink.

1957-től a székesfehérvári Vadásztölténygyár – későbbi nevén a Videoton – fotósai körében találtam meg hosszú évekre azt a közösséget, amely folyamatos biztatást és a fejlődéshez szükséges kontrollt adta.

A képeimmel az a célom, hogy emlékezetes élményt adjak a nézőimnek. A kép ne csak látvány legyen, hanem gondolatokat is ébresszen. Szívesen választok grafikai témát, amit megtoldok a számítógép adta lehetőségekkel. Ezt keresem a tájban és a természetben is. Az utazásaink során számtalan egzotikus élményben volt részünk. Igyekszem a különlegességen túl a hely hangulatát bemutatni és ezt az élet képeivel lehet legjobban. 

A jelen kiállításra ízelítőt válogattam ebből és abból is.

 

Nervetti Károlyné Fekete Lídia E-MAFOSz/G

1955. március 21-én születtem Hajdúböszörményben és ott  érettségiztem a Bocskai István Gimnázium első rajztagozatos osztályában. 1977-ben építész-, 1987-ben munkavédelmi üzemmérnök diplomát szereztem.

1984-ben mentem férjhez és kerültem Székesfehérvárra.  A fotózással férjem „fertőzött” meg.

A Videoton, majd névváltozást követően a Főnix Fotóművészeti Kör tagja lettem.

Férjemmel együtt végzett munka-, tűz-, és környezetvédelmi munkánk mellett, mint amatőr fotográfus számos hazai  és nemzetközi pályázatokon és kiállításon szerepeltem fotóimmal és diáimmal, pl.:

FOTO/VIDEO lap “Keressük az év fotósát 1999” pályázat döntőjének díjazott fotósa”, Budapest, 1999.12.16. - Alba-Regi-ba “… beszökött az Ősz”c. fotóval

XX. Barátság Hídja Nemzetközi Fotókiállítás, Kaposvár, 2000.11.10. – FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) HONOR MENTION (kék szalag) díj

TIT Pannon Egyesülete, Győr, 20003.09.02. – TIT ÉV FOTÓSA 2003 díj

TIT Pannon Egyesülete, Győr, 20006.08.04. – TIT ÉV FOTÓJA-FOTÓSA 2006 külön díj

 

Egy vezérlő gondolat:

“Arra kell nevelnünk eszméletünket és szemléletünket, hogy a köznapiban, a környezőben, a mindennaposban is látni tudjuk az egyszerit, a csodálatosat és a látomásszerűt.”

(Márai Sándor)

Köszöntőt mond Keresztény Gyula, a Fehér Ló Közösségi Ház intézményvezetője

A kiállító művészeket bemutatja Sóvágó Sándor hajduböszörményi festőművész

A kiállítást megnyitja Kelemen Benő Benjamin grafikusművész.

 A kiállítás megtekinthető szeptember 10-ig.

 

augusztus 17. szombat 20 óra: Pinceszínház
Székely pajzán népmesék egy kis borkóstolóval, népzenével egybekötve. E két dolog garantálja a jókedvet.

A már hallott és a még eddig nem hallott történetekkel tér vissza a "mü kis falunkból" Babos Eszter, avagy egy elfeledett ténsasszony  :-) Borba fojtott mesék Sebestyén István és Barcsa Dániel gyűjtéséből válogatva 18 éven felülieknek!

  

Augusztus 20-án, kedden  10 óra 45 perckor a Szent István szobornál hagyományos ünnepi megemlékezés lesz.

Az ünnepség szónoka Horváth László nyugalmazott vezérigazgató, címzetes egyetemi docens, aki a rendszerváltást követően a város gazdasági életének fellendítése érdekében végzett aktív munkájáért, szerepvállalásáért, és a civil kezdeményezések hosszú évek óta tartó pártolásáért és támogatásáért Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatától  2018-ban a Pro Urbe Mosonmagyaróvár kitüntető emlékérmet és díjat kapta.

 

Az ünnepi beszédet követően „Dicső István, nagy királyunk, téged ég s föld magasztal” címmel ünnepi műsor lesz.  Közreműködők: a Haller János Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola tanulói: Rozs Eszter,  Nagy Erik, László Erik és  Gergely Anna  (felkészítő tanár: Lányi Ildikó), valamint Hegedüs Bori népdalénekes, aki a ,,Tiszán innen Dunán túl” országos népdaléneklési versenyen kiemelt arany minősítést kapott.

 

A megemlékezés után a résztvevő politikai pártok, intézmények, civil szervezetek koszorút helyeznek el a szobornál.

Közreműködik a Kühne Koncert Fúvószenekar ifj. Vámos Gábor vezetésével és a 70. számú Széchenyi István Cserkészcsapat Szelecz László vezetésével.

 

 

2016.09.01.