Fehér Ló Közösségi Ház

Kiállítás

SÍKBÓL TÉRBE – BODROGI ÉVA KIÁLLÍTÁSA

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 17. péntek 18 óra

A vendégeket köszönti Dr. Iváncsics János alpolgármester úr, az alkotót bemutatja Vizsy Ferenc író, a kiállítást megnyitja Székely Zoltán művészettörténész. Közreműködik a z En l’air tánccsoport Csonka Réka Orsolya vezetésével.

Az alkotó így mutatkozik be. „ Magamról... 40 évig tanítottam Budapesten általános iskolásokat és gimnazistákat is: voltam napközis nevelő, tanítónő, majd biológia-földrajz szakos, 2007-től pedig rajz- és művészettörténet tanár. Jelenleg Zamárdiban tanítok felsősöknek rajz- vizuális kultúra tantárgyat. Munkám során mindig használtam és használom óráimon a rajztudásomat.

Nagyon jó szolgálatot tett, ha földrajz vagy biológia órán felvázoltam a tanulók számára valamilyen skiccet a jobb megértés érdekében. Természetesen a képzőművészettel való ismerkedést során is nagyon fontos, hogy együtt alkotunk a diákjaimmal.

Szabadidőmben szobrászkodással kezdtem foglalkozni, kerámia-domborműveket készítettem és kisplasztikákat. 2009-ben volt az első önálló kiállításom, s azóta folyamatosan szerepelek az ország sok városában, a keleti határszéltől a nyugati országrészig, de legtöbbször Budapesten mutatkozhattam be. Agyagból formálom műveim figuráit és falapra ragasztom fel, kiégetés után. Képeim újdonságát a tér és a sík ötvözése jelenti. A szereplők szinte "leugranak közénk", míg a háttérre festett táj vagy enteriőr tovább növeli a perspektívát.

Témáim mindig az ember körül forognak, arcok, mozdulatok, hangulatok érdekelnek, ezeket jelenítem meg, de a derűt sugárzó képek mindegyikében ott rejtőzik mindig egy csipetnyi irónia. Néhány éve a grafikai felkészültségemet is kamatoztathatom, gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyveket illusztrálok. Új kihívást jelent számomra a versek és prózai művek képekbe álmodása. Sok változatos tevékenység hálózza be mindennapjaimat: iskolásoknak szakköröket tartok, interaktív foglalkozás keretében óvodásokkal és látássérült gyerekekkel alkotunk, nyáron kreatív kézműves-héten - már 6. éve - csodálatos tárgyakat készítünk, dekorációs feladatokra is lehetőségem nyílik, orvosok számára tartok előadásokat a művészet és a gyógyítás kapcsolatáról. Nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatosan tovább képezzem magam, az elmúlt évben három tanulságos és tapasztalatokban gazdag programon vettem részt.

Munkáim fotói megtalálhatók a facebookon és a honlapomon: http://bodrogie.deja.hu

 

BLITZ KIÁLLÍTÁS

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 24. péntek 17 óra

XIX. Nemzetközi Művésztalálkozó és „BLITZ” kiállítás.  A Szigeti Gábor teremben rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitójára színháztermünkben kerül sor.

A művésztalálkozót és a tárlatot Dr. Iváncsics János kultúráért felelős alpolgármester úr nyitja meg. Ezután gálaműsor kezdődik, amelyben fellépnek :  Domsitz Erika zongorista,, Alasztics Balázs szaxofonos,  Farkas Dániel zongorista, Hegyi Brigitta hegedűművész, Talpasné Süle Ibolya fuvolán Linkofer Citerazenekar és a Móra iskola német táncosai.

A program szervezője, házigazdája : Pintér Éva Kormos István-díjas festő-grafikus, a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alapító elnöke. A 6 országból érkezett műalkotások 26- ig tekinthetők meg.

 

Gyermek programok

JANCSI ÉS JULISKA

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 2. csütörtök - bérletes előadás

A Vaskakas Bábszínház előadása.

Reggel reggelizni, délben ebédelni, fára mászni, rőzsét szedni, egy kicsit civakodni, az erdőben kóborolni – vidáman telik egyik nap a másik után a kerek erdő közepében... Vagy mégsem így van? Mi történik, ha két kis testvér váratlanul a sűrű, sötét rengetegben találja magát? Ha kiderül, hogy a csodálatos mézeskalácsház lidérces álom, a jó tündér gonosz boszorkány? A jól ismert, mégis megunhatatlan történet Jancsiról, Juliskáról, és arról, hogy nem minden álom rózsaszín, de a legsötétebb éjszaka után is kisüt a nap…

A Grimm testvérek meséje nyomán írta: Pallai Mara. Tervező: Miareczky Edit. Zeneszerző: Rab Viki. Rendező: Fige Attila. Játsszák: Gergely Rozália, Szúkenyik Tamás, Markó-Valentyik AnnaRab Viki. 9 órakor a Vasgyúró bérlet, 10.40 órakor a Kőmorzsoló bérlet, 14 órakor a Mesetár bérlet előadásaként a Széchenyi teremben.

 

ILÓK ÉS MIHÓK

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 3. péntek – bérletes előadás

A Vaskakas Bábszínház előadása.

Mihók feleséget keres magának. A választottja legyen tehetséges a ház körüli teendőkben, szeressen kötni, hangja legyen akár a tehénkolomp, de ami a legfontosabb: legyen családcentrikus, és szeresse Mihókot teljes szívéből. Ilók tökéletesen megfelel ezeknek a feltételeknek. Mihók szereti Ilókot, és Ilók is szereti Mihókot. Mihók anyja örül, hogy Mihók szereti Ilókot, és Ilók is szereti Mihókot, de Ilók apja nem akarja, hogy Ilók szeresse Mihókot, és Mihók szeresse Ilókot. Mihók anyja mindent megtesz azért, hogy a frigy létrejöjjön, Ilók apja pedig mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse. De mivel Mihók szereti Ilókot, és Ilók is szereti Mihókot, mindent megtesznek azért, hogy egymáséi lehessenek.

A Vaskakas Bábszínház nagysikerű bábos előadása sok humorral és Rab Viki zenéjével kel újra életre. A közkedvelt magyar népmesét ezúttal négy színész viszi színre. Illyés Gyula nyomán írta: Kocsis Rozi. Dramaturg: Nagy Orsolya. Tervező: Nagy-Kovács Géza. Zeneszerző: Rab Viki. Rendező: Kocsis Rozi. Szereplők: Ilók – Nagy Petra. Mihók – Vitányi-Juhász István. Ilók apja, a kocsmáros – Szúkenyik  Tamás. Mihók anyja – Rab Viki. Tiszteletes – Rab Viki. Kofa – Rab Viki. Továbbá: A falusiak – Nagy Petra, Rab Viki, Szúkenyik Tamás, Vitányi-Juhász István. Pénteken  10 órakor a Fehérlófia bérlet,  14.30 órakor a Csodaló  bérlet előadásaként a Fehér Ló Közösségi Házban.

 

ANYÁKNAPI JÁTSZÓHÁZ

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 4. szombat 10 óra

Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat, akik szeretnének szíves ajándékokat készíteni különböző anyagokból , valamint azokat akik a közelgő pedagógusnapra szeretnének apró ajándékot készíteni. Emellett lehet gyertyát mártani, és persze játszani! A részvétel ingyenes!

 

ANYÁKNAPI JÓTÉKONYSÁGI MŰSOR

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 4. szombat 16 óra

A műsor bevételét Mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménytanulói számára ajánlják fel szereplőink.

A programban fellépnek: a Bóbita óvoda szavalói, Csizmazia Patrik  (Móra iskola) prózamondó, az En l’ air tánccsoport, az Éltes iskola tanulói, a Halászi Manókórus, Hegedüs Bori énekes, a Hildegard óvoda szavalói,  Hossala Hanna Luca (Piarista iskola), prózamondó,  a Lurkóvár óvoda „Napocska ” csoportja, a Fehér Ló zeneovisai,  a Mosonyi Mihály zeneiskola növendékei, az Ostermayer óvoda „Méhecske” csoportja valamint  a Pillangó óvoda táncosai. A programra a belépés díjtalan, adományokat köszönettel elfogadunk. Az itt összegyűjtött pénzből, és a Fehér Ló portáján megvásárolható támogató jegyekből befolyt adományokból olyan eszközök, használati tárgyak lesznek, amelyek a gyerekek mindennapjait könnyítik meg. A műsor mottója: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket nagy szeretettel.” (Teréz anya)

 

BÓBITA ÓVODA BALLAGÓ MŰSOR

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 16. csütörtök 17 óra

A Bóbita óvoda Napsugár és Maci csoportjainak évzáró és ballagó műsora.

 

BÜTYKÖLŐ SZAKKÖR

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

A Bütykölő szakkör foglalkozásai péntekenként 17 órakor kezdődnek:

Május 3. üvegfestés, gyertyamártás, mécses-díszítés és szíves ajándékok készítése

Május 10. lámpások és színes pillangók készítése

Május 17. kőfestés, érdekes növények, zöld manók barkácsolása

Május 24. tündérkék, rongybabák, színes díszek készítése

A foglalkozásokon sokféle alkotás elkészítésére van lehetőség, kicsiket és nagyokat egyaránt várunk!  A szakköri foglalkozásokon az anyagköltség 500 Ft. Bővebb felvilágosítást Csonkáné Sörös Katalin szakkörvezető nyújt a 30/916-7664-es telefonszámon!

 

CSALÁDI DÉLUTÁN

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 26. vasárnap 14-17 óra

Egy családias délután – kisgyerekes családoknak!

14-15 óra: játszószőnyeg a tipegőknek, kézműveskedés a nagyobbaknak: állatfigurákat, kedves gyermekszobai díszeket készítünk- többféle technikával, többféleképpen ! J

 

16 órakor a Vaskakas Bábszínház előadása: „ A kismalac és a farkasok” címmel.

A sűrű erdő közepén élő életigenlő malac, Sándor és cseppet sem életigenlő barátja, Ildikó, a varjú építkezésre adják fejüket. Először nádból, aztán fából, végül téglából építenek ideális malaclakot a gonosz farkas, Imre ellen. Imre persze igyekszik túljárni a kisállatok eszén, s nem restelli farkastestvéreit is csatasorba állítani, de a „többet ésszel, mint erővel” örök igazsága a mese végén ezúttal is érvényre jut.

Mulatságos történet magyar népmesék alapján, bábokkal és sok-sok zenével.

Tervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas)
Zeneszerző: Cseri Hanna
Író, rendező: Markó Róbert

Játsszák: Bora Levente, Gergely Rozália, Markó-Valentyik Anna

A belépés díjtalan, de helyre szóló belépőjegyet célszerű előzetesen igényelni!

 

Zene-tánc

TÁNCHÁZ

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 11. szombat 17 óra

Először a kicsiket várjuk, akik a Fészekalja Zenekar muzsikájára ismerkedhetnek a népi játékokkal, egyszerűbb táncokkal, Galgócziné Nyáradi Csilla és Galgóczi Attila segítségével. Közben a Bütyköldében Csonkáné Sörös Katalin várja valami meglepetéssel a gyerekeket. 19 órától a Tallabille Zenekar ad koncertet. 20 órától kezdődik a nagyobbak számára a dél-Alföldi táncház, melyen a Tallabille Zenekar zenéjére lehet mulatni.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programjából valósul meg.

 

ZONGORA-TANSZAKI HANGVERSENY

Május 21. kedd 16 óra és 17 óra 30 perc

A Mosonyi Mihály Zeneiskola zongora-tanszakos növendékeinek hangversenye. (Felkészítő tanárok: Futó Gábor és Nagy Krisztina)

 

Egyéb

  BALETT – ÉS ZENEOVIS ÉVZÁRÓ MŰSOR

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 28. kedd 17 óra

 

HALLER ÜNNEPI GÁLAMŰSOR

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 29. szerda 17 óra

 

KEZDŐ BOOGIE-WOOGIE TANFOLYAM

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 9. 19 óra

Tíz alkalmas tánctanfolyam a műfaj szerelmeseinek és érdeklődőknek.

Az első óra ingyenesen kipróbálható!

A már 15 éve működő Jazzmin Boogie KTSE nagy szeretettel várja a boogie woogie tánc szerelmeseit és azokat, akik szeretnének belekóstolni a rock and roll-hoz közeli műfaj világába!

Az órákat Hergenrőder Jácint (többszörös magyar bajnok, világkupa 5. helyezett) tartja.

Ha kedvet kaptál egy kis mozgásra, ami jó zenével és társasággal párosul és szeretnéd kipróbálni,

akkor itt a helyed! Ha nem ismered, hogy mi az a boogie woogie, akkor pedig azért gyere el!

Az első óra mindenkinek ingyenes, lehetőséged van eldönteni, hogy tetszik-e!

Az órákra pár nélkül egyénileg is lehet jelentkezni, persze praktikus, ha hozol magaddal valakit.

Időpont: csütörtökönként 19:00 órától 20:00 óráig, első alkalom: 2019. május 9.

A tíz alkalmas tanfolyam díja: 15 000 Ft / fő. További információ: Hergenrőder Jácint: +36 30 204 9249

 

BABAMASSZÁZS TANFOLYAM

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 18-tól

Várandós anyáknak, és 1.5 -10 hónapos babáknak.

A tanfolyamon a szülő/ leendő szülő  megtanulhatja, hogyan masszírozhatja szeretetteljes érintéssel, mégis szakszerűen, gyermekét.

A masszírozott babák megtanulnak ellazulni, könnyebben megnyugtathatók, és jobban alszanak. A masszírozás segíti a szülő gyermek közötti harmonikus kapcsolat mélyülését. Hatékony szélgörcs, szorulás, fogzási nyugtalanság oldásában, elősegíti az örömhormon felszabadulását nemcsak a masszírozottban, hanem a masszírozóban is.

A képzés heti 1 órában történik, összesen 4 alkalommal. Jelentkezés e-mailben: ani@webtar.hu, vagy telefonon: 20-548-90-43

Szeretettel várlak a tanfolyamra. Bordákné Kovács Anita, okleveles babamasszázs oktató- védőnő.

 

KEREKECSKE-DOMBOCSKA

FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 8., 22. szerda 10 óra

Játékos foglalkozások óvodába készülőknek (és már óvodába járóknak).

Mondókák-játékos mozgással-énekkel

Mesék – versek- bábok

Korosztályos-egyszerű játékok

Játékismertető szülőknek

Óvodaérettségről kötetlenül

Foglalkozásvezető: Csibáné Csilla óvónő

Részvételi díj: 500 forint alkalmanként

Jelentkezés: 30/916-7664